فلزات معروف برای ساخت زیورآلات کدام اند؟

فلزات معروف برای ساخت زیورآلات کدام اند؟

بی شک این تصور نبود که انواع فلزات و آلیاژ ها می تواند دنیایی زیبا با زیورآلات متنوع باشد . با توجه به تنوع سلیقه ای که در میان مردم دنیا وجود دارد تولید و طراحی انواع زیورآلات در طرح ها و جنس های مختلف یک نیاز ضروری محسوب می گردد. در حال حاضر می توان انواع زیورآلات و جواهرات تولیدی را با فلزاتی مانند نقره ، پلاتین ، پالادیوم ، تنگستن ، استیل و تیتانیوم را در فروشگاه ها مشاهده و خریداری نمایید.

برخی از فلزات دارای  چکش خواری خوبی می باشند. به گونه ای که  می توان طرح های ریز و ظریفی را به راحتی با آن تولید نمود اما  در عوض در برابر تغییر رنگ مقاومت زیادی نخواهند داشت. در مواردی فلز از  مقاومت بسیار خوبی در برابر تغییر رنگ برخوردار است اما به دلیل سختی و مقاومت بالا مناسب طرح های ریز و ظریف نیست. هیچ فلزی بدون  نقص نبوده  و نمی تواند تمام سلیقه ها را در یک محصول پیاده کرد.

 طلا، معروف ترین فلز برای ساخت زیورآلات :

بی شک می توان طلا را به عنوان  برترین فلزات جهت ساخت زیورآلات معرفی کرد که میزان خلوص آن با عیار تعیین می گردد. طلا ها انواع مختلفی دارند که طلای 24 عیار را می توان بالاترین میزان درصد خلوص طلا محسوب می شود و دارای  99 درصد فلز طلای خالص می باشد. طلای 18 عیار که بیشتر در کشور ما مرسوم بوده و استفاده می گردد که شامل 75 درصد طلا می باشد. در ابتدا عدم برخورداری از طرح ظریف و خاص باعث شد که بانوان بیشتر از زیورا آلات بدل استفاده کنند . پیشرفت تکنولوژی و ساخت طرح هایی بسیار ظریف و زیبا به مرور باعث محبوبیت این محصولات گردید.این طلا در رنگ های متفاوتی چون طلای زرد، طلای سفید و طلای رزگلد در بازار وجود دارد.

 فلزات معروف برای ساخت زیورآلات

فلز پایه چیست؟

هر فلزی که  در دسته ی فلزات گران‌ بها قرار نگیرد به عنوان فلز پایه شناخته می شود. فلز پایه ممکن است خام یا آبکاری گردد. آبکاری به رسوبی نازک از فلز می گویند که به صورت الکتروشیمیایی یا روش‌های دیگر روی سطح فلز پایه ایجاد می گردد. اغلب  در جواهرات دست‌ساز از یک لایه بسیار نازک طلا، نقره، نیکل، رودیم یا فلزات دیگر روی سطح قطعات به‌عنوان روکش استفاده می شود.

نیوبیوم

این فلز مقاومت بالایی  در برابر خوردگی و سایر واکنش‌ها به نمایش می گذارد در ایمپلنت‌های پزشکی کاربردی می باشند. جهت رنگ ‌آمیزی آن می بایست از روش آنودایز استفاده نمایید. رنگ آنودایزشده پوسته‌ پوسته نخواهد شد. این فلز در دسته ی فلزات بی‌اثر قرار می گیرد و افرادی که به نیکل حساسیت دارند راحت می ‌توانند از آن استفاده نمایند. 

پیوتر یا مفرغ

پیوتر  دارای آلیاژهای نقره‌ای ـ خاکستری قلع با مقادیری از آنتیمون (توتیای معدنی) و مس می باشد. در گذشته کمی سرب هم در آن وجود داشت ولی  اکنون  به ‌سختی می‌توان پیوتر سرب‌ دار یافت. سرب برای بدن ضرر دارد.

طلای سفید

طلای سفید ترکیبی از فلزات دیگر همچون نقره یا پلاتین می باشد. برخلاف طلا های زرد این مدل بسیار دیرتر به تیرگی تغییر رنگ خواهد داد و جهت بخشیدن  درخشندگی و میزان استقامت به آن از روکش پلاتین یا رادیوم استفاده می گردد. توجه کنید که به دلیل  افزایش میزان درخشندگی و حفظ طلای سفید بهتر است سالی یک بار این روکش کردن تکرار گردد.

طلای رزگلد

ترکیب طلای رزگلد از مس با طلای زرد بدست می آید؛ طیف متغیری از صورتی تا قرمز در طلای رزگلد وجود دارد که به عنوان پرطرفدارترین رنگ ها در دنیای مد شناخته می شود. میزان درجه ای از رنگ که در طلای رزگلد مشاهده می شود با توجه  به درصد مس استفاده شده  در ترکیب با طلا بستگی دارد و هرچه این میزان بیشتر باشد، شدت رنگ طلای شما نیز بیشتر خواهد بود. این طلا در ترکیب با دیگر زیورآلات به عنوان بهترین فلزات معروف جهت ساخت طلا به شمار می روند که زیبایی خاصی به کار شما می بخشد.

فلز نقره برای ساخت زیورآلات

نقره به عنوان پر مصرف ترین فلزات شناخته شده جهت  ساخت زیورآلات نقره پس از فلز طلا شناخته می شود که به دلیل قیمت مناسب تر در کنار طراحی های متنوعی که دارد، بیشتر افراد از آن برای حضور در مکان های مختلف استفاده می‌کنند. 

نقره یک فلز خام بسیار براق و نرم می باشد و مقاومت آنچنان بالایی ندارد ولی استفاده از آن در صنایعی مانند هوافضا دارای اهمیت زیادی می باشد. برای افزودن استحکام و شکل گیری زیبا به فلز نقره در زیورالات مس مصرف می شود.

فلز تیتانیوم

تیتانیوم برای تولید زیورالات طرفداران زیادی دارد که به علت گستردگی در حالت ساخت از طراحی های سبک تا سنگین و رنگ پذیری بالای خود دارد و باعث شده تا طراحان برای ساخت زیورآلات در حجم بزرگ و بهره مندی از طرح هایی خلاقانه و خارق العاده تر از آن استفاده نمایند.

پلاتینیوم

این نوع کمیاب و گران قیمت می باشد که حتی از طلا هم گران ‌تر خواهد بود. فلزی بسیار سنگین که از نظر ظاهری شبیه نقره. پلاتین، همراه با الماس و سایر سنگ‌های قیمتی، یک انتخاب محبوب برای حلقه‌های نامزدی و ازدواج است. فلز پلاتینیوم از درخشش طبیعی سفید رنگی برخوردار می باشد  که تغییر نمی ‌کند، کدر نمی‌شود، رنگ نمی‌ گیرد و اکسید نمی ‌شود .

مس

مس به عنوان عنصری خالص بوده که معمولا در آلیاژهای فلزی کاربرد دارد. سختی آن اجازه می‌دهد تا به راحتی دستکاری گردد و از این رو در صنعت ساخت جواهرات یک فلز محبوب به حساب بیاید و همچنین آن یک فلز عالی برای مهر و موم کردن جواهرات است. مس در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد ولی  با گذشت زمان تغییر رنگ خواهد داد و یا روی پوست ردی سیاه به وجود می آورد.

کارهای اساسی موردنیاز برای ساخت جواهرات فلزی

 کارهای اساسی جهت ساخت جواهرات فلزی وجود دارد که برخی از آن ها ممکن است اصلا لازم نباشند و شاید ترتیب انجام‌ دادن آن ها به صورت زیر نباشد.

۱. پختن، حرارت‌دادن

به طور معمول قبل از انجام هر کار دیگری می بایست روی فلز انجام دهید حرارت‌دادن به آن است. برای این کار باید فلز سخت را در شعلۀ مشعل حرارت دهید تا نرم شود. فقط در این صورت است که می‌توانید آن را شکل دهید. قطعه‌ فلزی که برای ساخت جواهر خریداری می‌کنید از قبل چکش خورده است و ممکن است آن را خم کرده یا کارهای دیگری هم روی آن انجام داده باشند؛ بنابراین برای کارکردن با آن باید مجددا به آن حرارت دهید.

فلزات مناسب برای ساخت زیورآلات

۲. بریدن، سوراخ‌کردن، اره‌کردن

این مرحله می بایست  با اره جواهربری، قیچی آهن‌ بری، انبردست‌های مخصوص برش، ابزار برش دیسکی، پانچ و ابزارهایی که به دریل متصل می‌شوند انجام گیرد.

۳. سوهان‌زدن، سنباده‌زدن

بعد از طی کردن مرحله برش فلز، می بایست لبه‌ های تیز و ترک ‌های خطرناک آن را با سوهان یا سنباده صاف نمایید. البته این مرحله فقط یک بار صورت نمی گیرد  و تا کامل شدن جواهر باید چندین بار این کار را تکرار کنید؛ برای مثال، احتمالا قبل از لحیم‌کاری باید خطوط اتصال را سوهان‌کاری کنید یا سنباده بزنید.

۴. شکل‌دادن

برای این کار باید ورق مسطح فلز را به‌شکل ۳بعدی دربیاورید. در این مرحله، ممکن است لازم باشد فلز را تا کنید، گود کنید یا بپیچانید. بیشترِ این کارها را باید با چکش‌کاری فلز درون یا روی یک سطح سخت مانند سنبه، سندان و بلوک مخصوص فولادی انجام دهید. فلز در طول چکش‌کاری سخت می‌شود و برای ادامه کار احتمالا بازهم باید به آن حرارت بدهید.

۵. مهرزدن

مُهرزدن روی فلز تکنیک بعدی بوده که در آن می‌ توان با مهرهای فولادی و چکش‌ کاری یک‌سری کلمات، حروف، طرح‌ها و نظایر آن ها را روی فلز به وجود آورد.

۶. متصل‌کردن به هم

فلز را می‌توان با اتصال سرد مانند پرچ با پیچ‌ها و یا اتصال داغ مانند لحیم‌کاری و ذوب‌کردن به هم متصل کرد. لحیم‌کاری شامل ایجاد اتصالی محکم بین دو یا چند قطعه فلز با استفاده از لحیم (آلیاژ فلز) و مشعل است.

۷. پرداخت نهایی

در مرحله نهایی می بایست  جواهر را پرداخت نمایید. سنباده ‌زدن، سوهان‌ کاری، صیقل ‌دادن و براق‌ کردن فلز پرداخت نهایی نامیده می شود. این کار باعث می‌ شود جواهری که درست کرده‌اید صاف، جذاب و براق یا مات باشد و جایی از آن تیز یا برنده نباشد. این کارها را می‌توانید با دست یا دستگاه یا ترکیبی از هر دو انجام دهید.

سخن پایانی

به طور کلی کافه سیلور ارائه دهنده انواع طلا با بروزترین طرح ها می باشد که می توانید برای دیدن بیشتر محصولات به وب سایت آن مراجعه کنید.