ایچیموکو یکی از اندیکاتورهای پرکاربرد تحلیل تکنیکال است که قابلیت ارائه خطوط حمایت و مقاومت، جهت و قدرت روند را دارد. با استفاده از ایچیموکو می‌توان نقاط مناسب برای ورود یا خروج از سهم را مشخص کرد. علاقه‌مندان به ایچیموکو اعتقاد دارند که این سیستم به‌تنهایی می‌تواند تا حد زیادی نیازهای یک تریدر را برطرف می‌کند.

اندیکاتور ایچیموکو یکی از قوی‌ترین سیستم‌های معاملاتی امروزی به شمار می‌رود. این اندیکاتور که مانند کندل‌استیک‌ها توسط ژاپنی‌ها بوجود آمده است، می‌تواند در بازار‌های معاملاتی سهام، کالا، ارزها و اوراق قرضه استفاده شود. ایچیموکو همچنین عملکرد‌ خوبی در چارچوب‌های زمانی مختلف از هفتگی تا یک دقیقه‌ای دارد. ایچیموکو به زبان ژاپنی به معنی تعادل در یک نگاه است. به علت ساختار منحصر به فرد ابر ایچیموکو، که مهم‌ترین بخش این الگو است، معامله‌گر می‌تواند در لحظه، متوجه صعودی یا نزولی بودن روند شود.

برای نمونه عکس بالا نشان دهنده نمودار قیمتی بیت کوین و ایچیموکو می باشد

ایچیموکو از چه قسمت‌ هایی تشکیل شده است ؟

در واقع ابر ایچیموکو از ۵ خط تشکیل شده است که دو عدد از آن‌ها «ابر ایچیموکو» (Ichimoku Cloud) را تشکیل می‌دهند و تفاوت بین این دو خط با سایه مشخص شده است. این خط‌ها شامل میانگین ۹ دوره‌ای، میانگین ۲۶ دوره‌‌ای، میانگینی از دو میانگین گفته شده، میانگینی ۵۲دوره‌‌ای و «خطی با تاخیر» (Lagging Span) از قیمت‌های بسته شدن هستند. ابر، ساختار کلیدی این اندیکاتور به شمار می‌رود.برای آموزش دیدن سیستم ایچیموکو مقاله آموزش ایچیموکو را مطالعه فرمایید

کاربرد ایچیموکو چیست ؟

ایچیموکو به خوبی خطوط حمایت و مقاومت را تعریف می‌کند، خط روند را تشخیص می‌دهد، شتاب روند را می‌سنجد و سیگنال معاملاتی تولید می‌کند. ایچیموکو درواقع، یکی از معدود اندیکاتور‌هایی است که نگاه به آینده دارد. ایچیموکو در واقع یک استراتژی معاملاتی است و با استفاده از آن معامله گران می توانند نوسان گیری های سود دهی در بازار جهانی و بورس داشته باشند معامله‌گران با بررسی نمودار‌های ایچیموکو در چارچوب‌های زمانی مختلف می‌توانند سیگنال‌های ورود و خروج مناسبی را دریافت کنند.

ایچیموکو اولین بار چه زمانی بوجود آمد ؟

اغلب پلتفرم‌های معاملاتی ایچیموکو را به عنوان اندیکاتور ارائه می‌دهند. زمانی که معامله‌گری با ساختار‌های سازنده ایچیموکو آشنا شود، با یک نگاه متوجه روند صعودی یا نزولی آن خواهد شد. «گوئیچی هوسودا» (Goichi Hosoda) با این هدف سیستم ایچیموکو را بوجود آورد. گوئیچی یک گزارشگر  ژاپنی بود که قصد داشت اندیکاتور کاملی بوجود بیاورد که به صورت مصور نشان‌دهنده گرایش بازار در نمودار باشد. بعد از تنظیم کردن آن برای سال‌ها، او در نهایت نتیجه یافته‌های خود را در سال ۱۹۶۰ میلادی منتشر کرد. این اولین مقاله درباره سیستم ایچیموکو بود و به سرعت توسط بسیاری از معامله‌گران ژاپنی و آسیایی استفاده شد. بعد از گسترش یافتن کامپیوترها در دهه ۱۹۹۰ میلادی، طرفداران سیستم ایچیموکو در غرب بیشتر و بیشتر شدند. پس از ظهور کامپیوترها و رایج شدن آن‌ها محاسبه و نمایش ایچیموکو آسان‌تر شد.

هوسادا پس از سه دهه تحقیق و آزمایش به این نتیجه رسید که تنظیمات (۹، ۲۶، ۵۲) بهترین نتیجه را داشته‌اند. پس از آن، برنامه کار ژاپن شامل شنبه‌ها بود، بنابراین عدد ۹ نشان‌دهنده یک هفته و نیم (۶ + ۳ روز) بود. اعداد ۲۶ و ۵۲ به ترتیب یک و دو ماه هستند. در حالی که این تنظیمات هنوز در اغلب زمینه‌های تجاری ترجیح داده می‌شوند، چارتیست‌ها همیشه قادر به تطبیق آن‌ها با استراتژی‌های مختلف هستند. برای مثال، در بازارهای درحال ظهور، بسیاری از بازرگانان تنظیمات ایچیموکو را برای انعکاس ۲۴ / ۷ تنظیم می‌کنند - اغلب از (۹، ۲۶، ۵۲) تا (۱۰، ۳۰، ۶۰) تغییر می‌کنند. برخی حتی فراتر می‌روند و تنظیمات را به عنوان راهی برای کاهش سیگنال‌های نادرست تنظیم می‌کنند (۲۰، ۶۰، ۱۲۰). با این حال، بحث‌های ادامه‌دار در مورد چگونگی تغییر مؤثر تنظیمات ممکن است وجود داشته باشد. در حالی که برخی استدلال می‌کنند که سازگاری با آن‌ها منطقی است، برخی ادعا می‌کنند که رها کردن تنظیمات استاندارد تعادل سیستم را مختل کرده و سیگنال‌های نامعتبر زیادی تولید می‌کند.

با توجه به مولفه‌های متعدد آن، ابر ایچیموکو انواع مختلفی از سیگنال‌ها را تولید می‌کند. ما ممکن است آن‌ها را به سرعت و سیگنال‌های گرایشی تقسیم کنیم.

سیگنال‌های نیروی حرکت: براساس رابطه بین قیمت بازار، خط پایه و خط تبدیل تولید می‌شوند. سیگنال‌های حرکتی گاوی زمانی تولید می‌شوند که هم هر دو خط تبدیل و هم قیمت بازار بالاتر از خط پایه باشند. سیگنال‌های حرکتی خرسی زمانی تولید می‌شوند که هر دو تبدیل خط تبدیل و هم قیمت بازار زیر خط پایه حرکت کنند. تقاطع بین خط تبدیل (Tenkan - sen) و خط پایه (Kijun - sen) اغلب به عنوان یک صلیب TK یاد می‌شود. سیگنال‌های پی‌گیری شده: با توجه به رنگ ابر و به موقعیت قیمت بازار در رابطه با ابر تولید می‌شوند. همان‌طور که ذکر شد، رنگ ابر نشان‌دهنده تفاوت میان گروه پیشتاز A و B است.

به بیان ساده، زمانی که قیمت‌ها به‌طور مداوم در بالای ابرها قرار دارند، احتمال بالاتری وجود دارد که دارایی در روند رو به بالا باشد. در مقابل، قیمت در پایین ابرها ممکن است به عنوان علامت نزولی تفسیر شود که یک روند نزولی را نشان می‌دهد. به استثنای چند استثنا، این روند ممکن است هنگامی که قیمت‌ها در حال انجام حرکات یک طرفه در داخل ابر هستند، صاف یا بی‌طرف در نظر گرفته شوند. دهانه چیکو یک عنصر دیگر است که می‌تواند به تجار کمک کند و روند معکوس را معکوس کند. این امر بینش در مورد قدرت اقدام قیمت، احتمالاً تأیید یک روند صعودی در هنگام حرکت بالاتر از قیمت بازار، یا گرایش نزولی در هنگام پایین را فراهم می‌کند. به‌طور معمول، دهانه پیشرو در ارتباط با دیگر اجزای ابر ایچیموکو استفاده می‌شود، و نه به خودی خود.